Tehtävät
ELY-keskuksen tehtävät, joilla kehittämiskohdetta edistetään.
Kulttuurin ja luovien alojen edistäminen
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset edistävät taide- ja kulttuuripalvelujen tuotantoedellytyksiä kulttuurin saatavuuden, saavutettavuuden ja moninaisuuden parantamiseksi yhteistyössä julkisen, kolmannen ja yksityisen sektorin kanssa. ELY-keskukset esimerkiksi järjestävät verkostotapaamisia, rahoitusinfoja ja asiantuntijatapaamisia sekä viestivät kulttuurin ja luovien alojen kehittämisestä mm. uutiskirjein.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia taide- ja kulttuuripalvelujen toimintaedellytyksiin sekä kehittämistarpeisiin ja viestiä näistä toimijoille.
Perinnebiotoopit, luonnon monimuotoisuus ja maisema
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Vanhoja niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia on mahdollistaa kunnostaa luonnonsuojelulain tuella, jota myöntävät ELY-keskukset. Ympäristöministeriö käynnisti vuonna 2020 HELMI-elinympäristöohjelman. Ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Perinnebiotoopit ovat monipuolisinta ja uhanalaisinta luontoamme. Luonnonsuojelulain tuen rahoittaa ympäristöministeriö. Tuelle voidaan hakea jatkoa maatalouden ympäristökorvausjärjestelmästä.
ELY-keskukset tekevät viranomaistyönä perinnebiotooppien inventointeja (tiedon koonti, luontotyyppien ja rakennepiirteiden säilymisen arviointi) ja huoltosuunnitelmia. Työ muodostaa tietopohjan näiden kulttuuriympäristöjen turvaamiselle.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin nykyistä enemmän tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia perinnebiotooppeihin ja ennakoida riskejä.
Olisi tarvetta tunnistaa ilmastonmuutokselle erityisen herkkiä lajeja ja maisemia.
Alueidenkäyttö
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset edistävät kuntien alueidenkäytön suunnittelun ja rakennustoimen järjestämistä sekä valvovat maakunta-, yleis- ja asemakaavoitusta, rakentamista ja muuta alueiden käyttöä asioissa, jotka ovat vaikutuksiltaan maakunnallisesti tai valtakunnallisesti merkittäviä. Edistämistehtävän toteuttamiseksi ELY-keskus antaa kuntien kaavoja koskevia lausuntoja ja käy niiden kanssa kaavaneuvotteluita.
Alueidenkäytössä edistetään kulttuuriympäristöjen ja -perinnön turvaamista. ELY-keskus myöntää rahoitusta rakennusperinnön hoitoon (esimerkiksi rakennuksen säilyttämistä turvaaviin korjauksiin) sekä tehdään rakennussuojelulain mukaisia päätöksiä.
Voitaisiin tehdä
Olisi tarvetta saada käyttöön tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista kulttuuriympäristöön ja -perintöön. Esimerkiksi rankkasateet tai muut sään ääri-ilmiöt voivat olla vaikutuksia, joista koituu riskejä kulttuuriarvoille.
Olisi tarvetta tunnistaa ilmastonmuutokselle erityisen haavoittuvia rakennusperintökohteita ja näiden suojelun tarvetta.
Porotalous
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Lapin ELY-keskus myöntää rahoitusta porotalouden kehittämiseen. Avustuksia myönnetään poro- ja luontaiselinkeinojen aloittamisen ja investointeihin sekä näihin liittyviin tutkimuksiin ja selvityksiin. Porotalousasioita käsitellään ELY-keskuksissa ensisijaisesti elinkeinonäkökulmasta, minkä lisäksi niillä on kulttuurillisesti tärkeä merkitys. Muuttunut ilmasto näkyy työssä vahvasti ja on muodostunut haasteeksi porotalouden harjoittamisessa.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin jalkauttaa CLIMINI (Porotalouden sopeutuminen ilmastonmuutokseen) -hankkeen tuloksia ELY-keskusten työhön.
Kulttuuriarvojen suhteen alkuperäiskansojen kuuleminen ja osallistaminen päätöksentekoon on olennaisessa asemassa siinä, voidaanko ilmastonmuutokseen sopeutua riittävällä
tasolla.