Tehtävät
ELY-keskuksen tehtävät, joilla kehittämiskohdetta edistetään.
Maaseudun kehittäminen (rahoitus- ja maksatustoimet)
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kautta. Maaseuturahaston tuilla kehitetään myös maaseudun hyvinvointia ja palveluita.
Ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta yhteisöllisyyden vahvistaminen lisää sopeutumiskykyä esimerkiksi ääritilanteisiin varautumisen osalta. Varautumisratkaisuja on usein järkevä suunnitella yhteisötasoisesti.
Rahoitusta yhteisille investoinneille ja yhteistyöhankkeille voi hakea maaseuturahaston kautta. Yhteistyö voi koskea myös pienten toimijoiden välistä yhteistyötä työn jakamiseksi ja uusien toimintamallien kehittämiseksi. LEADER-rahoitus on tässä tärkeä instrumentti.
Voitaisiin tehdä
Yhteisöllisyyden lisäämiseksi tarvittaisiin selkeämpää kartoitusta maaseudun keskeisistä sopeutumistarpeista ja keinoista jakaa vastuuta ja yhteistyötä. Yhteisöllisyyden lisääminen edesauttaa eri toimijoiden – asukkaiden, viljelijöiden, yritysten ja koko yhteisön – resilienssiä tilanteissa, joissa sään ääri-ilmiöistä aiheutuu haasteita.
Sopeutumisen keinovalikoimaa voivat olla esim. viestintä ilmastoriskeistä ja niiden ennakoinnista, naapuriverkostojen kehittäminen, yhteisrahoitus sopeutumishankkeille sekä sähköisten palvelujen toiminnan varmistaminen myös harvaan asutuilla alueilla.
Maa- ja metsätalouden vesienhallinta
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Maa- ja metsätalouden vesienhallintaan myönnetään avustuksia, joiden tavoitteena on parantaa vesien tilaa. Valtionapuviranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät valuma-aluelähtöistä vesienhallinnan suunnittelua, toteutusta ja yhteistyötä sekä sopeutumista muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin. Lisäksi hankkeilla parannetaan peltojen ja metsien vesitaloutta, vähennetään vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta ja lisätään luonnon monimuotoisuutta. Avustettavat toimenpiteet voivat olla sekä laajoja yhteistyöhankkeita että alueellisia tai paikallisia suunnittelu- ja toteutushankkeita.
Voitaisiin tehdä
Vesienhallinnan edistämistyön keinoin voitaisiin edelleen tuoda esiin tarvetta valuma-aluetasoiselle vesienhallinnalle ja valuma-aluetasoisen harkinnan valtavirtaistamiselle. Tästä olisi hyötyä sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisen (tulvariskit, vesien tila) että hillinnän (turvemaat) kannalta.
Maatalouden valvonta ja kasvintarkastus
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset hallinnoivat viljelijätukien hakemiseen, maksatukseen ja valvontaan liittyviä tehtäviä sekä varmistavat maa- ja metsätalouden tuotantotarvikkeiden turvallisuutta ja kasvinterveyttä.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin pitää työssä entistä enemmän esillä tietoa siitä, mitä muutoksia ilmastonmuutoksen ennakoidaan tuovan viljelyn olosuhteisiin.
Yksityisteiden valtionavustukset, pientieasiat
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskusten myöntämää avustusta voi hakea yksityistien parantamiseen tai erityiskohteen kuten lossin tai talvitien ylläpitoon ja kunnostamiseen.
Yksityisteiden kunnon vaikutus toimintavarmuuteen voi olla elinkeinojen kannalta keskeinen sopeutumiskysymys. Esimerkiksi kolmen ELY-keskuksen (POS, KES ja PIR) alueella toimii Maitotiejärjestelmä, jossa raskaan liikenteen kuljettajat voivat ilmoittaa havaitsemistaan ongelmista välittömästi paikan päältä ja tieto välittyy liikennekeskuksen kautta eteenpäin asiasta vastaaville.
Voitaisiin tehdä
Tarvittaisiin kohdennettua tietoa siitä, mitä riskejä ilmastonmuutos aiheuttaa yksityisteille ja missä sijaitsevat suurimmat riskikohteet.