Tehtävät
ELY-keskuksen tehtävät, joilla kehittämiskohdetta edistetään.
Yritysten kehittämisrahoitus
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset tarjoavat yrityksen kehittämiseen rahoitus- ja koulutuspalveluja, joiden avulla saa tukea yrityksen kasvuun, kansainvälistymiseen ja uudistamiseen. Kehittämisavustuksen avulla tuetaan yrityksen kokonaisvaltaista kehittymistä sekä luodaan parempia edellytyksiä liiketoiminnalle. Kehittämisavustusta voidaan myöntää pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin, kun yritys aloittaa toimintansa, haluaa panostaa merkittävästi uudistumiseen tai pyrkii kasvamaan.
Yritysten kehittämisrahoitus mahdollistaa rahoituksen myöntämisen ilmastokestäviin ratkaisuihin. Painopiste on pk-yritysten toteuttamissa hankkeissa. Kehittämisavustusta myönnetään hankkeisiin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus yrityksen kasvuun tai uudistumiseen, kansainvälistymiseen, innovaatiotoimintaan tai osaamisen vahvistamiseen, tuottavuuteen, digitaaliseen liiketoimintaan tai ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, hiilineutraalisuuden edistämiseen sekä energia- tai materiaalitehokkuuteen. Rahoituksen kohteena ovat esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävät hankkeet, joissa voidaan kehittää esimerkiksi pk-yritysten hiilineutraalisuutta edistäviä tuotteita, materiaaleja sekä palveluita ja tuotantomenetelmiä.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin markkinoida resurssitehokkuutta aktiivisesti yhtenä kehittämiskohteena, esimerkiksi materiaalitehokkuuteen, sivuvirtoihin, yritysten välisiin synergiahyötyihin tai jakamistalouteen liittyen. Yrityksille voitaisiin markkinoida nykyistä enemmän ilmastonmuutokseen liittyviä kilpailuetuja yhtenä toiminnan kehittämisen muotona. Tunnistetaan tätä varten merkittävimmät toimialat ja niihin liittyvät mahdollisuudet.
Voitaisiin suositella rahoitusta hakeville esim. EK:n kehittämää yritysten ilmastokestävyyden polkua tai muuta ohjeistusta yrityksen ilmastokestävyyden arviointiin ja vahvistamiseen. Voitaisiin arvioida hakemusten ilmastokestävyys ja suosia hankkeita, joissa ilmastonmuutoksen vaikutukset on otettu huomioon.
Voitaisiin painottaa myös ennakoivaa sopeutumista, jossa huomioidaan pidemmän aikavälin muutokset yritysten toimintaan, Tärkeää olisi ennakoida esimerkiksi innovaatioiden, riskien sekä arvoketjujen kehittymistä. ELY-keskukset voivat osaltaan tukea tätä työtä rahoittamalla ilmastokestäviä innovaatioita ja muutoksia yrityksissä. Tähän voitaisiin kehittää myös ohjeistusta.
Hyviä esimerkkejä tulisi nostaa enemmän esiin: miten eri aloilla yritykset ovat jo varautuneet muutokseen ja hyötyneet siitä.
TCFD (Task force for Climate-related Financial Disclosure) on kansainvälinen ilmastonmuutoksen uhkiin ja mahdollisuuksiin keskittynyt raportointikehikko. TCFD -suositusten avulla sekä yritykset että sijoittajat ja rahoittajat voivat raportoida ilmastoriskinsä yhteisesti hyväksyttyjen määrittelyjen avulla. Tätä työkalua voisi suositella ja markkinoida yrityksille.
Ilmaston kärkiteemojen valitseminen yritysten kehittämisrahoituksen painotuksiin.
Ilmastokysymyksiä voitaisiin jalkauttaa asiantuntijaverkostojen kautta eri ELY-keskuksiin nykyistä systemaattisemmin.
Kiertotalouden edistäminen
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Kiertotalous on talousmalli, jonka avulla pyritään hillitsemään suuria ympäristöongelmia: ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen ylikulutusta. ELY-keskukset pyrkivät edistämään tavoitteita omalla keinovalikoimallaan ja olemalla aktiivinen toimija.
Tavoitteena on vähentää neitseellisten luonnonvarojen käyttöä pitämällä tuotteet, materiaalit ja resurssit mahdollisimman pitkään talouden käytössä. Samalla säilytetään niiden arvo kierrosta toiseen ja vähennetään jätteen syntyä. Kiertotalouteen liittyy siten ajatus talouskasvun kytkemisestä irti neitseellisten luonnonvarojen kasvavasta käytöstä.
Voitaisiin tehdä
Kiertotalouden edistäminen nähdään vielä liian erillään elinvoiman lisäämiseen liittyvistä tavoitteista. Yritykset (ml. julkisomisteiset yhtiöt) reaali-investointeineen ovat avainasemassa kiertotalouteen siirtymisessä, ja lisäksi kunnilla ja valtionhallinnolla on oma roolinsa luoda kiertotalouteen siirtymiselle mahdollistava toimintaympäristö.
Maaseudun kehittäminen (rahoitus- ja maksatustoimet)
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kautta. Maaseuturahaston tuilla kehitetään myös maaseudun hyvinvointia ja palveluita.
Erilaisia ilmastoon, ympäristöön ja kiertotalouteen liittyviä hankkeita on mahdollista tukea maaseutuohjelmasta. Esimerkiksi koulutus- ja tiedonvälityshankkeilla voidaan kertoa yrityksille ilmastoasioiden hyötytekijöistä oman toimintansa ja tuotteidensa markkinoinnissa. Lisäksi ELY-keskukset voivat järjestää koulutustilaisuuksia yrityksille. Myös ilmastomyönteisiä investointeja on mahdollista rahoittaa yritys- ja rakennetukien avulla, esimerkiksi aurinkopaneeleita ja biokaasuratkaisuja.
Voitaisiin tehdä
Maaseudun yrityksille ja alkutuottajille tulisi olla nykyistä suurempaa kilpailuetua siitä, että ilmasto- ja kiertotalouteen liittyviä kehittämistoimenpiteitä tehdään.
Ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistämiseksi tulisi edistää yritysten varautumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin niin Suomessa kuin esim. toimitusketjujen osalta kansainvälisestikin.
Rakennerahastotehtävät
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 – Suomen rakennerahasto-ohjelma on valtakunnallinen ohjelma, joka sisältää sekä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) toimenpiteet. Kaikki tieto hakemisesta, haun aikatauluista ja painotuksista, valintakriteereistä sekä hankevalinnoista löytyy rakennerahastot.fi -verkkopalvelusta
Voitaisiin tehdä
Tulisi nykyistä tarkemmin selvittää yrityksien tarpeita kiertotalouden kehittämiseen ja toisaalta tuoda yrityksille tiedoksi mitä teemassa tapahtuu ja millaisia mahdollisuuksia kehittämisen rahoittamiseen on.