Tehtävät
ELY-keskuksen tehtävät, joilla kehittämiskohdetta edistetään.
Yritysten kehittämisrahoitus
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset tarjoavat yrityksen kehittämiseen rahoitus- ja koulutuspalveluja, joiden avulla saa tukea yrityksen kasvuun, kansainvälistymiseen ja uudistamiseen. Kehittämisavustuksen avulla tuetaan yrityksen kokonaisvaltaista kehittymistä sekä luodaan parempia edellytyksiä liiketoiminnalle. Kehittämisavustusta voidaan myöntää pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin, kun yritys aloittaa toimintansa, haluaa panostaa merkittävästi uudistumiseen tai pyrkii kasvamaan.
Yritysten kehittämisrahoitus mahdollistaa rahoituksen myöntämisen ilmastokestäviin ratkaisuihin. Painopiste on pk-yritysten toteuttamissa hankkeissa. Kehittämisavustusta myönnetään hankkeisiin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus yrityksen kasvuun tai uudistumiseen, kansainvälistymiseen, innovaatiotoimintaan tai osaamisen vahvistamiseen, tuottavuuteen, digitaaliseen liiketoimintaan tai ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, hiilineutraalisuuden edistämiseen sekä energia- tai materiaalitehokkuuteen. Rahoituksen kohteena ovat esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävät hankkeet, joissa voidaan kehittää esimerkiksi pk-yritysten hiilineutraalisuutta edistäviä tuotteita, materiaaleja sekä palveluita ja tuotantomenetelmiä.
Yrityksille rahoitetaan täsmäkoulutuksia liittyen tiettyyn osaamistarpeeseen yrityksessä. Yrityskohtaisissa henkilöstökoulutuksissa ja yritysten kehittämispalveluissa kestävä kehitys ja toimintojen ympäristö- tai ilmastovastuullisuus otetaan huomioon eräänä hanketta puoltavana kriteerinä.
Voitaisiin tehdä
Osana täsmäkoulutusten kehittämistä voitaisiin entistä tarkemmin tunnistaa toimialoja tai koulutusteemoja, joissa myös ilmastonmuutos nousee luontevasti esiin. Koulutuksissa olisi tarvetta tunnistaa joustavien ”ilmastotaitojen” tärkeys, kuten tulevaisuuden ennakointi tai ongelmanratkaisutaidot.
Voitaisiin lisätä ennakointiosaamista, jotta rahoitusta osattaisiin suunnata tulevaisuuden osaamistarpeita ja merkittäviä aloja ennakoiden, myös ilmastonmuutoksen vaikutukset huomioiden.
Ilmastoasiat ja kiertotalous voitaisiin pitää systemaattisemmin esillä erityisesti yritysten yhteishankintakoulutuksia suunniteltaessa ja hankittaessa.
Hyviä esimerkkejä tulisi nostaa enemmän esiin: miten eri aloilla yritykset ovat jo varautuneet muutokseen ja hyötyneet siitä.
TCFD (Task force for Climate-related Financial Disclosure) on kansainvälinen ilmastonmuutoksen uhkiin ja mahdollisuuksiin keskittynyt raportointikehikko. TCFD -suositusten avulla sekä yritykset että sijoittajat ja rahoittajat voivat raportoida ilmastoriskinsä yhteisesti hyväksyttyjen määrittelyjen avulla. Tätä työkalua voisi suositella ja markkinoida yrityksille.
Ilmastokysymyksiä voitaisiin jalkauttaa asiantuntijaverkostojen kautta eri ELY-keskuksiin nykyistä systemaattisemmin.
Maaseudun kehittäminen (rahoitus- ja maksatustoimet)
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kautta. Maaseuturahaston tuilla kehitetään myös maaseudun hyvinvointia ja palveluita.
Erilaisia ilmastoon ja kiertotalouteen liittyviä hankkeita on mahdollista tukea maaseutuohjelmasta. Esimerkiksi koulutus- ja tiedonvälityshankkeilla voidaan edistää laaja-alaisesti ilmastotietoisuutta ja ilmastotavoitteita edistäviä toimenpiteitä. Lisäksi ELY-keskukset voivat järjestää koulutustilaisuuksia yrityksille ko. teemasta (esimerkiksi teknisellä tuella). Ilmastomyönteisiä investointeja on puolestaan mahdollista rahoittaa rakennetuista, esimerkiksi aurinkopaneeleita ja biokaasuratkaisuja.
ELY-keskukset voivat asettaa maaseuturahastosta rahoitettavien kehittämishankkeiden valintajaksoille teemahakuja, joissa voidaan vapaasti painottaa haluttuja aihepiirejä (esimerkiksi ilmastonmuutos, kiertotalous).
Voitaisiin tehdä
Hankeinfoissa voitaisiin nykyistä enemmän ja kohdennetun tuoda esille koulutukset yhtenä rahoitettavana kohteena liittyen esim. maaseudun ilmastokestävyyteen, toimintatapojen muutokseen jne.
Koulutuksen kehittäminen
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset suunnittelevat ja toteuttavat ammatillista koulutusta yhteistyössä yritysten ja työnantajien kanssa. Yritys voi etsiä ammattitaitoisia työntekijöitä, silloin kun yrityksen tarvitsemia osaajia ei valmistu muusta koulutuksesta ja saada henkilöstölleen räätälöityä ammatillista perus- tai lisäkoulutusta. Lisäksi ELY-keskus yhdessä yrityksen voi auttaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä irtisanottuja työntekijöitään löytämään uuden ammatin tai työpaikan tai tukea toistaiseksi lomautettuja työntekijöitään. ELY-keskuksen hankkiman työvoimakoulutuksen tavoitteena on parantaa henkilön ammattitaitoa ja työllistymismahdollisuuksia.
ELY-keskukset tuottavat työvoiman ja osaamistarpeiden ennakointitietoa yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa ja näiden käyttöön siten, että sitä voi suoraan hyödyntää esimerkiksi osaamisen kehittämiseksi, koulutusten järjestämiseksi ja alueen elinkeinoelämän sekä elinvoiman kohentamiseksi.
ELY-keskukset vastaavat alueellisesta elinikäisen ohjauksen (ELO) kehittämisestä elinikäisen oppimisen edistämiseksi. ELY-keskukset ja niiden koordinoimat laaja-alaiset, alueelliset ELO-yhteistyöryhmät edistävät verkostoyhteistyön keinoin ohjauspalveluiden saatavuutta ja laatua.
ELY-keskusten jatkuvan oppimisen vastuuhenkilöt muodostavat valtakunnallisen verkoston. Yhteistyötä tehdään oppilaitosten, muiden palveluntuottajien, yritysten, kunnallisten toimijoiden, TE-palvelujen ja muiden sidosryhmien kanssa. Toiminnan tarkoituksena on parantaa osaavan työvoiman saatavuutta ja edistää kohtaantoa.
ELY-keskusten jatkuvan oppimisen vastuuhenkilöt muodostavat valtakunnallisen verkoston. Yhteistyötä tehdään oppilaitosten, muiden palveluntuottajien, yritysten, kunnallisten toimijoiden, TE-palvelujen ja muiden sidosryhmien kanssa. Toiminnan tarkoituksena on parantaa osaavan työvoiman saatavuutta ja edistää kohtaantoa.
ELY-keskukset tuottavat työvoiman ja osaamistarpeiden ennakointitietoa yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa ja näiden käyttöön siten, että sitä voi suoraan hyödyntää esimerkiksi osaamisen kehittämiseksi, koulutusten järjestämiseksi ja alueen elinkeinoelämän sekä elinvoiman kohentamiseksi.
Koulutushankinnoissa on joissakin ELY-keskuksissa osana hankintaa vaadittu suunnitelmaa siitä, miten ilmastonmuutos otetaan osana koulutusta huomioon.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin systemaattisemmin huomioida ilmastokysymykset osaamisen kehittämispalvelujen suunnittelussa ja hankinnassa.
Tulevaisuuden koulutustarpeiden ennakointi ja tarpeiden esiin tuominen yritysten toiminnan kehittämisessä. Ilmastonäkökulmien huomioon ottaminen mm. Rekry- ja TäsmäKoulutuksissa.
Koulutuspalvelujen tuottajien kanssa käytäviin keskusteluihin voitaisiin ottaa ilmastonäkökulma mukaan ja huolehtia siitä, että se huomioidaan osana osaamisen kehittämisen palveluja.
Maahanmuutto, kotouttaminen ja etniset suhteet
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset hoitavat alueellisesti kotoutumisen edistämiseen, pakolaisten vastaanottoon, työvoiman maahanmuuttoon ja hyviin väestösuhteisiin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset vastaavat kotoutumisen edistämisen alueellisesta koordinaatiosta, kehittämisestä ja yhteensovittamisesta. Tehtäviin kuuluu myös kotoutumisen seuranta.
Voitaisiin tehdä
Koulutukseen voitaisiin lisätä ilmastonmuutokseen ja kiertotalouteen liittyviä osioita soveltuvin tavoin. Yhteistyö ympäristökasvatuksen kanssa esimerkiksi hankeideoihin liittyen. Maahanmuuttajien osaamisen ja kokemuksen käyttäminen ilmastoasioissa.
Ympäristötietoisuuden edistäminen
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Ympäristöministeriö tukee vuosittain ympäristökasvatusta ja -valistusta edistäviä hankkeita. ELY-keskus myöntää avustusta, jota voi hakea kestävää kehitystä, kulttuuriympäristön vaalimista sekä muuta ympäristökasvatusta ja -valistusta edistävien, valtakunnallisesti tai alueellisesti merkittävien projektiluonteisten hankkeiden tukemiseen.
Voitaisiin tehdä
Rahoitetuissa hankkeissa on ollut vahvasti esillä ilmastonmuutoksen hillintä. Myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyviä hankkeita olisi tarvetta kehittää.