Tehtävät
ELY-keskuksen tehtävät, joilla kehittämiskohdetta edistetään.
Maatalouden valvonta ja kasvintarkastus
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset hallinnoivat viljelijätukien hakemiseen, maksatukseen ja valvontaan liittyviä tehtäviä sekä varmistavat maa- ja metsätalouden tuotantotarvikkeiden turvallisuutta ja kasvinterveyttä.
Voitaisiin tehdä
Viljelijätuki-infoissa voitaisiin pitää asiantuntijapuheenvuoroja ilmastoasioista. Ilmaston kannalta keskeisiä aihepiirejä ovat esimerkiksi huonojen peltojen tunnistaminen ja käyttömuodon ohjaus esim. kosteikoiksi, monivuotisten nurmikasvien käyttö, biokaasun mahdollisuudet sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen.
Maatalouden toimialatiekartan tunnetuksi tekeminen asiantuntijoille.
Hallinnonalojen välisen yhteistyön ylläpitäminen ja kehittäminen.
Ympäristösopimukset ja luomusitoumukset
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskus rahoittaa viljelijöiden luomusitoumuksia sekä muita ympäristösopimuksia. Luomusitoumusten avulla on voitu edistää erilaisia ympäristötavoitteita.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin koostaa tarkempaa tietoa ja viestiä edelleen luomutuotannon ilmastovaikutuksista sekä vaikutuksista myös laajempaan kokonaisuuteen kuten luonnon monimuotoisuuteen.
Perinnebiotoopit, luonnon monimuotoisuus ja maisema
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Vanhoja niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia on mahdollistaa kunnostaa luonnonsuojelulain tuella, jota myöntävät ELY-keskukset. Ympäristöministeriö käynnisti vuonna 2020 HELMI-elinympäristöohjelman. Ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Perinnebiotoopit ovat monipuolisinta ja uhanalaisinta luontoamme. Luonnonsuojelulain tuen rahoittaa ympäristöministeriö. Tuelle voidaan hakea jatkoa maatalouden ympäristökorvausjärjestelmästä.
ELY-keskukset tekevät viranomaistyönä perinnebiotooppien inventointeja (tiedon koonti, luontotyyppien ja rakennepiirteiden säilymisen arviointi) ja huoltosuunnitelmia. Työ muodostaa tietopohjan näiden kulttuuriympäristöjen turvaamiselle.
Maatalouden erityistukiin kuuluvat ympäristösopimukset, joiden kautta on mahdollista saada tukea perinnebiotooppien hoitoon.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin viestiä enemmän perinnebiotooppien hyödyistä luonnon monimuotoisuuden ja kulttuuriperinnön säilyttämisen suhteen.
Maa- ja metsätalouden vesienhallinta
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Maa- ja metsätalouden vesienhallintaan myönnetään avustuksia, joiden tavoitteena on parantaa vesien tilaa. Valtionapuviranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät valuma-aluelähtöistä vesienhallinnan suunnittelua, toteutusta ja yhteistyötä sekä sopeutumista muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin. Lisäksi hankkeilla parannetaan peltojen ja metsien vesitaloutta, vähennetään vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta ja lisätään luonnon monimuotoisuutta. Avustettavat toimenpiteet voivat olla sekä laajoja yhteistyöhankkeita että alueellisia tai paikallisia suunnittelu- ja toteutushankkeita.
Voitaisiin tehdä
Edistää maa- ja metsätilojen yhteisiä vesitaloushankkeita ja yhteistä vesitalouden hallinnan suunnittelua sekä muuta isompien kokonaisuuksien suunnittelua vesienhallinnassa. Erityisesti turvemaiden viljely- ja metsänkasvatusmenetelmiä uudistamalla sekä ennallistamalla voidaan tavoitellun ilmastovaikutuksen ohella vähentää vesistökuormitusta.
Maaseudun kehittäminen (rahoitus- ja maksatustoimet)
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kautta. Maaseuturahaston tuilla kehitetään myös maaseudun hyvinvointia ja palveluita.
Maaseuturahastosta on rahoitettu monipuolisesti ilmastohankkeita, esim. kylien ilmastohankkeita, energiatehokkuutta, lähimatkailua, lähiruokaa jne. LEADER-rahoitus toimii erityisesti pienempiin hankkeisiin.
Myös ilmastomyönteisiä investointeita on mahdollista rahoittaa rakennetuista, esimerkiksi aurinkopaneeleita ja biokaasuratkaisuja.
Voitaisiin tehdä
Tarvittaisiin erilaisten tutkimushankkeiden tiedon käytäntöön tuomista aina alkutuottajille saakka. Tutkimustietoa pitäisi kanavoida tilakohtaisiksi ratkaisuiksi. Myös tietoa viljelijöiden tekemistä toimenpiteistä pitäisi välittää laajemmin.