Tehtävät
ELY-keskuksen tehtävät, joilla kehittämiskohdetta edistetään.
Yritysten kehittämisrahoitus
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset tarjoavat yrityksen kehittämiseen rahoitus- ja koulutuspalveluja, joiden avulla saa tukea yrityksen kasvuun, kansainvälistymiseen ja uudistamiseen. Kehittämisavustuksen avulla tuetaan yrityksen kokonaisvaltaista kehittymistä sekä luodaan parempia edellytyksiä liiketoiminnalle. Kehittämisavustusta voidaan myöntää pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin, kun yritys aloittaa toimintansa, haluaa panostaa merkittävästi uudistumiseen tai pyrkii kasvamaan.
Yritysten kehittämisrahoitus mahdollistaa rahoituksen myöntämisen ilmastokestäviin ratkaisuihin. Painopiste on pk-yritysten toteuttamissa hankkeissa. Kehittämisavustusta myönnetään hankkeisiin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus yrityksen kasvuun tai uudistumiseen, kansainvälistymiseen, innovaatiotoimintaan tai osaamisen vahvistamiseen, tuottavuuteen, digitaaliseen liiketoimintaan tai ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, hiilineutraalisuuden edistämiseen sekä energia- tai materiaalitehokkuuteen. Rahoituksen kohteena ovat esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävät hankkeet, joissa voidaan kehittää esimerkiksi pk-yritysten hiilineutraalisuutta edistäviä tuotteita, materiaaleja sekä palveluita ja tuotantomenetelmiä.
Voitaisiin tehdä
Hankkijaverkoston ja muiden asiantuntijaverkostojen kautta voitaisiin edistää ilmastokriteerien hyödyntämistä esim. hankinnoissa tai muussa toiminnassa.
Voitaisiin viestiä yrityksille tarpeesta kartoittaa ja varautua niihin kohdistuviin ilmastoriskeihin.
Voitaisiin markkinoida resurssitehokkuutta aktiivisesti yhtenä kehittämiskohteena, esimerkiksi materiaalitehokkuuteen, sivuvirtoihin, yritysten välisiin synergiahyötyihin tai jakamistalouteen liittyen. Yrityksille voitaisiin markkinoida nykyistä enemmän ilmastonmuutokseen liittyviä kilpailuetuja yhtenä toiminnan kehittämisen muotona. Tunnistetaan tätä varten merkittävimmät toimialat ja niihin liittyvät mahdollisuudet.
Voitaisiin suositella rahoitusta hakeville esim. EK:n kehittämää yritysten ilmastokestävyyden polkua tai muuta ohjeistusta yrityksen ilmastokestävyyden arviointiin ja vahvistamiseen. Voitaisiin arvioida hakemusten ilmastokestävyys ja suosia hankkeita, joissa ilmastonmuutoksen vaikutukset on otettu huomioon.
Voitaisiin painottaa myös ennakoivaa sopeutumista, jossa huomioidaan pidemmän aikavälin muutokset yritysten toimintaan, Tärkeää olisi ennakoida esimerkiksi innovaatioiden, riskien sekä arvoketjujen kehittymistä. ELY-keskukset voivat osaltaan tukea tätä työtä rahoittamalla ilmastokestäviä innovaatioita ja muutoksia yrityksissä. Tähän voitaisiin kehittää myös ohjeistusta.
Hyviä esimerkkejä tulisi nostaa enemmän esiin: miten eri aloilla yritykset ovat jo varautuneet muutokseen ja hyötyneet siitä.
TCFD (Task force for Climate-related Financial Disclosure) on kansainvälinen ilmastonmuutoksen uhkiin ja mahdollisuuksiin keskittynyt raportointikehikko. TCFD -suositusten avulla sekä yritykset että sijoittajat ja rahoittajat voivat raportoida ilmastoriskinsä yhteisesti hyväksyttyjen määrittelyjen avulla. Tätä työkalua voisi suositella ja markkinoida yrityksille.
Ilmaston kärkiteemojen valitseminen yritysten kehittämisrahoituksen painotuksiin.
Julkisen liikenteen järjestäminen
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset huolehtivat osaltaan julkisen henkilöliikenteen palveluiden saatavuudesta ja luovat edellytykset sen toimivuudelle ja sujuvuudelle.
ELY-keskukset määrittelevät julkisen henkilöliikenteen tavoitteellisen palvelutason yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa ja hankkivat liikennepalveluja.
ELY-keskuksen hankkimassa joukkoliikenteessä (niille reiteille, joita ei markkinaehtoisesti synny) päästökauppadirektiivi määrittää päästörajoituksia uudelle kalustolle.
Työssä on myös jaettu tietoa ja edistetty palveluntuottajien osaamista mm. markkinavuoropuheluin.
Voitaisiin tehdä
Biokaasun ja sähkön edistämistä voitaisiin edistää joukkoliikennehankinnoilla. Kilpailutuksissa ns. laatukriteeriä voidaan käyttää edistämään vaihtoehtoisten käyttövoimien valintaa, mutta ratkaisujen tulee sopia käytettävissä olevaan budjettiin.
Maaperä kuntoon -ohjelman mukaiset tehtävät
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Pirkanmaan ELY-keskus myöntää valtiontukena harkinnanvaraista avustusta maaperän, pohjaveden tai sedimenttien pilaantumisesta aiheutuvan terveys- tai ympäristövaaran tai -haitan selvittämiseen sekä pilaantuneen alueen puhdistamiseen.
Päätöksiä tehtäessä otetaan huomioon kokonaiskestävyyden arviointi ja priorisoidaan riskialtteimmat kohteet. Puhdistusmenetelmien valinnassa suositaan mahdollisuuksien mukaan paikan päällä tehtäviä puhdistuksia ja vältetään puhdistuksia, joille ei riskinarvioinnin mukaan ole tarvetta.
Voitaisiin tehdä
Pirkanmaan ELY-keskus on selvittänyt eri puhdistusmenetelmiin liittyviä päästövaikutuksia. Selvitykset tuloksia voitaisiin edelleen jalkauttaa kaikille toimijoille.
Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskus myöntää avustuksia öljylämmityksestä luopumiseksi yksityisomisteisille kiinteistöille.
Voitaisiin tehdä
Öljylämmitysavustusta voitaisiin jatkaa myös tulevaisuudessa.
Ympäristötietoisuuden edistäminen
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Ympäristöministeriö tukee vuosittain ympäristökasvatusta ja -valistusta edistäviä hankkeita. ELY-keskus myöntää avustusta, jota voi hakea kestävää kehitystä, kulttuuriympäristön vaalimista sekä muuta ympäristökasvatusta ja -valistusta edistävien, valtakunnallisesti tai alueellisesti merkittävien projektiluonteisten hankkeiden tukemiseen.
Voitaisiin tehdä
Rahoitetuissa hankkeissa on ollut vahvasti esillä ilmastonmuutoksen hillintä. Myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyviä hankkeita olisi tarvetta kehittää.
Rakennerahastotehtävät
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 – Suomen rakennerahasto-ohjelma on valtakunnallinen ohjelma, joka sisältää sekä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) toimenpiteet. Kaikki tieto hakemisesta, haun aikatauluista ja painotuksista, valintakriteereistä sekä hankevalinnoista löytyy rakennerahastot.fi -verkkopalvelusta.
ELY-keskukset toimivat yhteistyössä maakunnan yhteistyöryhmässä (MYR) sekä sen sihteeristössä, joissa rahoitettavia hankkeita ja hankehakuja käsitellään.
Rakennerahastoista tuetaan erilaisia ilmastoon ja kiertotalouteen liittyviä hankkeita.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin lisätä ilmastoteemoja hankehakuihin ja kokeilla myös ilmastoteemaisia yhteishakuja eri rahoitusinstrumenttien kanssa. Infotilaisuuksissa voitaisiin entistäkin enemmän tuoda esille ilmastoon liittyviä tavoitteita ja esimerkkejä.
Voitaisiin lisätä viestintää ilmastohankkeiden hakijoille siitä, millaisiin hankkeisiin eri rahoitusinstrumenteista voidaan rahoitusta myöntää.
Hankehakijoiden neuvonnassa voitaisiin entistäkin enemmän tuoda esiin ilmasto- ja kiertotalousteemoja ja hankkeiden kehittämistä ilmastomyönteiseen suuntaan.
Voitaisiin seurata kokonaisvaltaisemmin hankkeiden ilmastovaikutuksia ja vaikuttavuutta. Tämän perusteella voitaisiin kehittää hakuja entistäkin ilmastovaikuttavampaan suuntaan.
Maaseudun kehittäminen (rahoitus- ja maksatustoimet)
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kautta. Maaseuturahaston tuilla kehitetään myös maaseudun hyvinvointia ja palveluita.
Erilaisia ilmastoon, ympäristöön ja kiertotalouteen liittyviä hankkeita on mahdollista tukea maaseutuohjelmasta. Esimerkiksi koulutus- ja tiedonvälityshankkeilla voidaan kertoa yrityksille ilmastoasioiden hyötytekijöistä oman toimintansa ja tuotteidensa markkinoinnissa. Lisäksi ELY-keskukset voivat järjestää koulutustilaisuuksia yrityksille. Myös ilmastomyönteisiä investointeja on mahdollista rahoittaa yritys- ja rakennetukien avulla, esimerkiksi aurinkopaneeleita ja biokaasuratkaisuja.
Voitaisiin tehdä
Voitaisiin lisätä ilmastoteemoja hankehakuihin ja kokeilla myös ilmastoteemaisia yhteishakuja eri rahoitusinstrumenttien kanssa.
Voitaisiin lisätä viestintää hankehakijoille siitä, millaisiin hankkeisiin eri rahoitusinstrumenteista voidaan rahoitusta myöntää.
Hankehakijoiden neuvonnassa voitaisiin entistäkin enemmän tuoda esiin ilmasto- ja kiertotalousteemoja ja hankkeiden kehittämistä ilmastomyönteiseen suuntaan.
Kiertotalouden edistäminen
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskuksissa kiertotalouden edistämistyötä tehdään osana ELY-keskusten toimivaltaan kuuluvien tehtävien hoitoa. Kiertotaloustyö on laaja-alaista ja vaatii eri vastuualueiden välistä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä. Keskeistä kiertotalouden edistämistyössä on myös erilaisten sidosryhmien kanssa tehtävä työ.
Voitaisiin tehdä
Kiertotalouden pienemmän ja isomman mittakaavan ratkaisujen tunnistaminen ja asioiden vieminen eteenpäin soveltuvien rahoittajatahojen tiedoksi.
Hyvien esimerkkien tunnistaminen kiertotalouteen liittyen esimerkiksi aiemmin rahoitetuista hankkeista ja näistä viestiminen.