Tehtävät
ELY-keskuksen tehtävät, joilla kehittämiskohdetta edistetään.
Liikennejärjestelmäsuunnittelu
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Liikennejärjestelmätyöllä tarkoitetaan pitkäjänteistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken tavoitteena liikennejärjestelmän kehittäminen. Liikennejärjestelmä muodostuu eri kulkutapojen liikenneväylistä ja niihin liittyvistä rakenteista sekä henkilö- ja tavaraliikenteestä ja näihin liittyvistä palveluista. ELY-keskukset osallistuvat aktiivisesti alueensa liikennejärjestelmän kehittämiseen yhdessä mm. maakuntien liittojen, kuntien ja Väyläviraston kanssa.
ELY-keskukset edistävät kestävää liikkumista kehittämällä kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuuksia. ELY-keskukset huolehtivat valtion ylläpitämien jalankulku- ja pyöräilyväylien kunnossapidosta. Lisäksi jalankulku- ja pyöräilyväyliä rakentamalla ja parantamalla tuetaan ihmisten mahdollisuuksia valita kestävämpiä liikkumismuotoja.
Kävely ja pyöräily ovat merkittävässä roolissa liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Valtakunnallisena tavoitteena onkin kävelyn ja pyöräilyn matkamäärien kasvattaminen 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoite tukee myös liikenneturvallisuuden kehittymistä ja liikenteen haittojen vähentymistä. Lisäksi lihasvoimin liikkuminen tuo positiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.
ELY-keskukset huolehtivat osaltaan julkisen henkilöliikenteen palveluiden saatavuudesta ja luovat edellytykset sen toimivuudelle ja sujuvuudelle.
Kävelyä ja pyöräilyä sekä joukkoliikennettä edistetään yhteistyössä kuntien kanssa. Kävelyn ja pyöräilyn käytettävyyttä edistetään myös mm. asianmukaisista opasteista huolehtimalla.
ELY-keskukset edistävät kestävää kulkutapajakaumaa kaupunkiseuduilla esim. osana MAL-sopimusten valmistelua, toteuttamista ja seurantaa sekä osallistumalla alueelliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmayhteistyöhön.
ELY-keskukset edistävät matkaketjujen toimivuutta parantamalla liityntäpysäköintiä ja yhteyksiä pysäkeille ja ELY-keskuksilla on keskeinen rooli valtion maantieverkon solmupysäkkien liityntäpysäköintitarpeiden määrittämisessä. ELY-keskukset kehittävät ja rahoittavat valtion maantieverkon liityntäpysäköintikohteita yhdessä kuntien kanssa.
Voitaisiin tehdä
Liikennejärjestelmäsuunnittelussa on tärkeää kehittää edelleen lippujärjestelmien yhteensopivuutta helpottamaan matkaketjujen käyttöä. Yhteensopivilla matkaketjuilla voidaan edistää ilmastokestävää liikkumista tehokkaasti.
Voitaisiin edelleen huolehtia liityntäpysäköintialueverkoston kehittämisestä tarkoituksenmukaisesti.
Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmien laatiminen auttaa priorisoinnissa ja toimenpiteiden kohdistamisessa. Kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi voitaisiin edistää MAL-alueilla laatukäytävien suunnittelua ja toteutusta. Muilla alueilla tärkeää on erityisesti laadun parantaminen tärkeillä reiteillä.
Kestävää kulkutapajakaumaa voidaan pitää esillä myös viestinnän keinoin.
Ilmastonäkökulmien vienti liikennestrategioihin ja niiden seurantamittaristoihin olisi erittäin tärkeää.
Julkisen liikenteen järjestäminen
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset huolehtivat osaltaan julkisen henkilöliikenteen palveluiden saatavuudesta ja luovat edellytykset sen toimivuudelle ja sujuvuudelle.
ELY-keskukset määrittelevät julkisen henkilöliikenteen tavoitteellisen palvelutason yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa ja hankkivat liikennepalveluja.
Julkisen henkilöliikenteen tarpeet huomioidaan kaikessa liikenteen suunnittelussa. Tavoitteena on pysäkkien varustelun parantaminen ja teiden talvihoidon kehittäminen liikenteen tarpeet huomioiden sekä matkaketjujen toimivuuden edistäminen parantamalla
Voitaisiin tehdä
Liikennejärjestelmäsuunnittelussa on tärkeää kehittää edelleen lippujärjestelmien yhteensopivuutta helpottamaan matkaketjujen käyttöä. Yhteensopivilla matkaketjuilla voidaan edistää ilmastokestävää liikkumista tehokkaasti.
Voitaisiin edistää yhdistettyjä kuljetuksia, jotta tulevaisuudessa olisi lainsäädännönkin kannalta mahdollista yhdistää kuljetuksia nykyistä laajemmin.
Tieverkon hoito
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
Teiden kunnossapidolla turvataan ensisijaisesti teiden päivittäinen liikennöitävyys ja luodaan edellytykset turvalliselle liikkumiselle.
ELY-keskuksen tehtävänä on huolehtia maanteiden kunnosta siten, että toimivat ja turvalliset kuljetukset ovat mahdollisia koko maassa kaikkina vuorokauden aikoina. Hoidettavana on noin 78000 km maanteitä, josta moottoriteitä on noin 700 km, kevyenliikenteen väyliä noin 5000 km ja noin 14 800 siltaa. Noin 90 % eduskunnan vuosittain myöntämästä perustienpidon rahoituksesta käytetään teiden hoitoon ja ylläpitoon, johon kuuluu mm. teiden talvihoitoa, päällystämistä, siltojen korjauksia, sorateiden hoitoa, tienvarsien niittoa, tiemerkintöjen tekoa sekä varusteiden ja laitteiden, kuten pysäkkikatosten ja liikennemerkkien, kunnossapitoa.
Tieverkon hoito perustuu liikenteellisiin tarpeisiin. Kestävän liikkumisen edistäminen on mukana suunnitteluperusteissa. (Esim. pysäkkien sekä tärkeimpien jalankulku- ja pyöräilyväylien hoidon priorisointi.)
Voitaisiin tehdä
Kävelyn ja pyöräilyn reittien kunnossapidosta pitäisi edelleen huolehtia ympärivuotisesti.
Työmaan aikaisissa järjestelyissä kävelyn ja pyöräilyn väylien jatkuvuuden turvaaminen tulisi huolehtia.
Lupatehtävät
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset ohjaavat tiealueella ja sen läheisyydessä ulkopuolisia toimijoita lupapäätöksillä ja sopimuksilla sekä antavat lausuntoja. ELY-keskukset myöntävät myös kuljetuksiin liittyviä lupia.
Työmaan aikaisissa järjestelyissä turvataan kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden jatkuvuus esim. rakentamisen aikana.
Voitaisiin tehdä
Työmaan aikaisissa järjestelyissä kävelyn ja pyöräilyn väylien voidaan huolehtia väliaikaisten reittien suoruudesta, jatkuvuudesta sekä neuvonnasta asiakkaille.
Alueidenkäyttö
ELY-keskuksissa tehdään jo nyt
ELY-keskukset edistävät kuntien alueidenkäytön suunnittelun ja rakennustoimen järjestämistä sekä valvovat maakunta-, yleis- ja asemakaavoitusta, rakentamista ja muuta alueiden käyttöä asioissa, jotka ovat vaikutuksiltaan maakunnallisesti tai valtakunnallisesti merkittäviä. Edistämistehtävän toteuttamiseksi ELY-keskus antaa kuntien kaavoja koskevia lausuntoja ja käy niiden kanssa kaavaneuvotteluita.
Eheän yhdyskuntarakenteen edistäminen on keskeinen keino vaikuttaa kulkutapajakaumaan. Asiaa pidetään esillä kaavoihin liittyvässä edistämistyössä ja kuntayhteistyössä.
Voitaisiin tehdä
Yhdyskuntarakenteen laajenemisen aiheuttamat haasteet kestävälle kulkutapajakaumalle tulisi tunnistaa ja pyrkiä vaikuttamaan tähän suunnittelun alkuvaiheilta lähtien.
Kestävän kulkutapajakauman edistämisen tulisi lähteä liikkeelle jo ylemmiltä kaavatasoilta, joilla tulisi suunnitella ensisijaisesti lyhyet kävelyn ja pyöräilyn reitit sekä joukkoliikenteen toimintaedellytykset. Suunnittelussa tulisi tunnistaa myös kaavojen vaiheittaisuus ja ajoittaa kävelyn ja pyöräilyn reittien sekä joukkoliikenteen saatavuus siten, että ne toimivat asukkaille alusta saakka.